Pelote om kvartersdagen
Wallenstam ordnar kvartersdag 28 sep. Adrian Weijangardi, butikschef på Pelote i Göteborg, berättar om företagets deltagande och kläder.

Lilly Nilsson läser Estetiska programmet med inrikting Film och postproduktion på Mediegymnasiet i Göteborg.
Vad fick dig att välja Mediegymnasiet?
– Jag vill jobba med film i framtiden. När jag letade efter en utbildning så besökte jag flera skolor, men ingen kunde erbjuda lika mycket bra utrustning och praktisk filmkunskap. Jag vet inte om det var lokalerna eller den trygga stämningen mellan eleverna och lärare som fick mig att känna att det var här jag ville spendera vad folk brukar kalla sina “tre bästa år”. Jag gillar den gamla banklokalen som skolan ligger i. Hjärtat av skolan, där de flesta har sina skåp, består av delvis glastak och öppet mellan våningsplanen. Då kan man vinka till sina kompisar som sitter i sofforna på andra våningen.
Varför ska man välja din inriktning?
– I film samarbetar man med sina klasskamrater och får utföra större projekt. Man får lära sig allt om teknik och de konstnärliga delarna, som komposition och olika bildutsnitt. Man lär sig även genom att läraren förklarar exempel ur professionella filmer. Man gör inte bara kortfilm, utan producerar TV-program, blixt-projekt (göra film på fyra lektioner) och får sedan visa upp dessa i skolan. Man lär sig av varandra och bygger på varandras kunskaper. Man sitter inte bara framför datorn för när man gör film så är det obligatoriskt att utforska världen utanför skolan för att hitta den rätta miljön till din film.
Vad har varit det roligaste med Mediegymnasiet?
– Vi har flera traditioner som exempelvis kärleksveckan (alla hjärtans dag), att man ska klä ut sig till Halloween och luciatåg med endast lärarna. Utöver detta så får vi även jobba på stora event som till exempel P3-guld-galan. Detta får de äldre eleverna göra (2:an och 3:an) medan jag som då gick i ettan fick stå i moshpit på P3-guld tillsammans med mina nya vänner från skolan.
Hur är lärarna på skolan?
– De är väldigt omtänksamma och visar att de bryr sig om vårt välmående. Inte bara generellt utan verkligen ser oss som individer. De vågar pusha oss och utmana oss samtidigt som de visar hänsyn när någon har det svårt.
Vilka digitala verktyg eller program har du fått erfarenhet av på skolan?
– Innan jag började på Mediegymnasiet var jag ganska rädd för Premiere Pro och orkade inte lära mig allt nytt. Så fort jag hade använt det ett tag och tagit del av lärarnas genomgångar så började jag utforska mer på egen hand. Även i de andra programmen som Photoshop, Lightroom och Illustrator.
Vad ser du som de största fördelarna med att gå på en medieinriktad gymnasieskola som Mediegymnasiet?
– Vi alla är ständigt omgivna av olika slags medier. En medieinriktad gymnasieskola lär dig att vara en mer medveten konsument. Man lär sig hur media påverkar oss positivt och negativt. Även hur du kan använda dig av olika knep för att fånga tittarens uppmärksamhet. Detta gör vi i exempelvis JRI (journalistik, reklam och information) väldigt konkret. Det är även användbart i foto och grafisk design. Däremot i psykologin, som är ett individuellt val, så lär man sig hur intryck av media påverkar vårt beteende, varför vi beter oss som vi gör, vilket är bra för att skapa olika karaktärer i film.
Hur tror du att din utbildning från Mediegymnasiet kommer att påverka dina framtida karriärmöjligheter?
– Man nätverkar bland andra blivande filmskapare och blir van med tekniken och arbetssättet. Det är även en chans att känna på om detta är vad man vill jobba med i framtiden, även om det inte är professionella filminspelningar. Under skoltiden så får man chans att experimentera med tekniken och olika estetiska uttryck som man sedan kan använda i sitt yrkesliv. Vi kan utforska vår egen konstnärlighet innan man har pressen av ett företag som vill ha en speciell leverans. Jag har redan fått betalda jobb tack vare min kunskap i Premiere Pro.
Vilka lärdomar och färdigheter har du utvecklat mest på Mediegymnasiet?
– Definitivt den tekniska utrustningen, Adobe programmen och att kunna använda rätta termer när man jobbar inom film. Jag har lärt mig allra mest av att använda både fotokameror och videokameror av hög kvalitet, som hur kamerans inställningar påverkar hur bilden ser ut, och hur jag kan välja rätt objektiv och kamerainställningar för att förmedla den känsla jag vill ge tittaren. Det finns möjlighet att låna hem teknisk utrustning för att utforska utan tidspress om man vill det.
Vad tycker du om skolans läge?
– För mig som pendlar så är det perfekt att skolan ligger så centralt och nära Centralstationen. Tillgången till många olika stadsmiljöer är en fördel både i foto och i film, och då är det inte så långt att bära utrustning när man ska till en inspelning. Jag och mina kompisar älskar att gå till Nordstan och andra affärer och matställen som ligger nära när vi har längre pauser under skoldagen.
Wallenstam ordnar kvartersdag 28 sep. Adrian Weijangardi, butikschef på Pelote i Göteborg, berättar om företagets deltagande och kläder.
Klädbutiken Koll på Wallenstams gator bjuder in till kvartersdagen med nordisk stil, färgglada plagg och modevisning av årets höstkollektion.
Indiska te & kaffemagasinet är en butik belägen på Korsgatan, som länge har lockat te- och kaffeälskare från olika delar av landet.
Frame är en årlig kortfilmsfestival, tävling och mötesplats för filmare och filmintresserade i Västsverige. Detta är andra året Mediegymnasiets filmelever deltar och även detta året vann flera elever priser.
Kom till vår pop-up studio på Kvartersdagen den 28 september mellan 11:00 och 15:00 för att få en professionell fotografering utförd av våra elever!
Linnea går andra året på Mediegymnasiets Fotografisk bild och Digital retouch. Här berättar hon om utbildningen, om skolan och hennes externa fotouppdrag.
För några veckor sen fick vi besök av tidigare eleverna Isabelle och Matthew.
Lilly Nilsson läser Estetiska programmet med inrikting Film och postproduktion på Mediegymnasiet i Göteborg.
Baraá Abbas läser Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning Beteendevetenskap och nudging.
Varje år anordnar vi på Mediegymnasiet Framtidsdagen där vi bjuder in företag, organisationer och högskolor som får presentera sig och knyta kontakt med våra cirka 300 elever på skolan.
En vecka fylld med lektioner på tema kärlek och relationer samt andra viktiga och roliga aktiviteter på skolan, det är vad Kärleksveckan på Mediegymnasiet innebär.
För andra året i rad anordnar Mediegymnasiet en julmarknad för att samla in pengar till Musikhjälpen.
Våra elever har startat en podd! I de första fyra avsnitten får du höra elever från årskurs 3 reda ut frågor om bland annat stress, sömn, fysisk aktivitet och digital hälsa.
Tio elever från Mediegymnasiets Film och Postproduction har fått skarpa uppdrag till helgen. De ska vara kameraassistenter på P3 Guldgalan, 27 januari i Partille Arena.
Det finns inga resultat som matchar din filtrering.