Personporträtt

"DET BÄSTA MED SKOLAN ÄR NOG ALLA LÄRARE"

Linnea går andra året på Mediegymnasiets Fotografisk bild och Digital retouch. Här berättar hon om utbildningen, om skolan och hennes externa fotouppdrag.

Vad får du lära dig på profilen?

– Ja men det är fotografi, olika tekniker, hur inställningar på en kamera fungerar. Hur man använder en kamera helt enkelt. Sen också hur man bearbetar bilderna. Mest i lightroom men också i photoshop. 

Skulle du säga att man behöver några förkunskaper?

– Nej det skulle jag inte säga. Man får ju testa på allting i ettan och sen när man väljer inriktning så kan man börja från början. Man väljer inriktning i vårterminen i ettan. 

Hur går en lektion till?

– För det mesta har vi mycket eget arbete. Just nu så håller vi på med mode- och porträttbilder i miljö utomhus - inte i studio helt enkelt. Antingen kan man sitta på lektion och jobba eller så går man ut helt enkelt. 

Har ni mycket egen frihet i vad ni fotar?

– Ja, vi brukar ha en specifik uppgift, nu är det mode- och porträttbilder och innan hade vi utsmyckningar i Göteborg. Porträttbilder är en ganska fri uppgift egentligen. Sen om det är något speciellt projekt man gör utanför skolan så kan man lämna in det också som en extrauppgift. 

Har ni några skarpa uppdrag?

– Nu har det börjat komma igång lite efter pandemin. Skolan har exempelvis samarbete med Kulturlagret där de har konserter, teaterpjäser och sånt. Så det kan man vara med på om man vill. Sen nyligen fick jag ett uppdrag av ett företag här i Göteborg som vill ha porträttbilder på sina anställda, så jag ska fota det åt dem. Det är ett betalt jobb medan det på Kulturlagret mer är för egen erfarenhet, sen kan man hitta betalda jobb via dem. 

Jag var på kulturlagret för ett tag sen och fotade en videoinspelning och dokumenterade det åt dem. Det var det roligaste projektet hittills. Jag fick träffa nya, trevliga människor och fick en känsla för hur det är att fota som jobb. 

Vilken typ av utrustning får ni använda?

– Allting som skolan har att erbjuda, vi har Canon kameror, många olika sorters RP och icke-RP, många olika sorters objektiv och andra grejer som blixtar och stativ man kan ta med sig ut. Sen har vi också en fotostudio här på skolan man kan använda. 

Hur mycket får ni fota i veckan?

– Vi har två stycken fotolektioner i veckan, som är 2,5 timmar var. Så det är totalt ca 5 timmar som är helt dedikerat till foto och digital retouch. Sen i digitalt skapande kan man också få in foto om man gör något bildrelaterade där. 

Digitalt skapande vad gör ni där?

– Vi brukar få en uppgift som vi jobbar med i några veckor. Nu har vi gjort bokomslag och då får man jobba i princip i vilket program vi vill, innan dess har vi gjort konstverk inspirerade av kubismen. Allt som är digitalt egentligen. 

Hur är gemenskapen och stämningen här på skolan?

– Jag skulle säga att det är ganska bra. Det är ju en mindre skola så även om man inte känner alla så känner man igen alla. Lärarna är trevliga och man hälsar på varandra i korridoren. Folk är trevliga överlag. 

Jag tycker det är väldigt bra stämning. Jag tror man får känna på stämningen ganska bra genom att besöka skolan, prata med lärare och träffa någon elev på öppet hus. Känna vad det är för typ av människor. 

Varför valde du Mediegymnasiet?

– Det lät som ett väldigt spännande program. Så gick jag på öppet hus och det kändes som en bra skola med trevliga lärare som bryr sig. Fräscha lokaler, och så känner jag fortfarande. 

Vad är det bästa med skolan?

– Det är nog alla lärare, alla lärare jag har haft har varit väldigt engagerade och de går att prata med dem och de är förstående.

Tips till den som ska välja gymnasium?

– Välj inte något bara för att dina kompisar väljer det. Tänk på vad du vill läsa. Och gå på öppna hus. Sätt inte så mycket press på det, det är inte end of the world om det inte blir exakt som man tänkt sig. Jag går ju estet nu men tycker om samhällsämnena så nu har jag lagt till psykologi. Så det finns ju många valmöjligheter på gymnasiet. 

Vad vill du göra efter studenten?

– Det vore kul att göra något kreativt men jag har inga stora planer, jag kommer säkert plugga något år på folkhögskola och tänka ut vad jag vill bli. Fotojobb kommer jag nog göra när jag får chansen.

Fler nyheter från Mediegymnasiet

  • Pelote om kvartersdagen

    Wallenstam ordnar kvartersdag 28 sep. Adrian Weijangardi, butikschef på Pelote i Göteborg, berättar om företagets deltagande och kläder.

    • Nyheter
    Utsidan av klädbutiken Pelote
  • Koll om kvartersdagen

    Klädbutiken Koll på Wallenstams gator bjuder in till kvartersdagen med nordisk stil, färgglada plagg och modevisning av årets höstkollektion.

    • Nyheter
    Gröna och blå jackor i en butik
  • Indiska te & kaffemagasinet

    Indiska te & kaffemagasinet är en butik belägen på Korsgatan, som länge har lockat te- och kaffeälskare från olika delar av landet.

    • Nyheter
    Närbild på teburkar
  • Frame filmfestival

    Frame är en årlig kortfilmsfestival, tävling och mötesplats för filmare och filmintresserade i Västsverige. Detta är andra året Mediegymnasiets filmelever deltar och även detta året vann flera elever priser.

    • Nyheter
    Tre elever utanför Bio Royal
  • Mediegymnasiet intar Kvartersdagen

    Kom till vår pop-up studio på Kvartersdagen den 28 september mellan 11:00 och 15:00 för att få en professionell fotografering utförd av våra elever!

    • Nyheter
    Kvartersdag 28 september.
  • "DET BÄSTA MED SKOLAN ÄR NOG ALLA LÄRARE"

    Linnea går andra året på Mediegymnasiets Fotografisk bild och Digital retouch. Här berättar hon om utbildningen, om skolan och hennes externa fotouppdrag.

    • Elevintervju
    Personporträtt
  • FRAMTIDSDAGEN PÅ MEDIEGYMNASIET

    Varje år anordnar vi på Mediegymnasiet Framtidsdagen där vi bjuder in företag, organisationer och högskolor som får presentera sig och knyta kontakt med våra cirka 300 elever på skolan.

    • Nyheter
    Poliser pratar inför elever
  • VÅGA!

    Estettreor på VÅGA-mässan

    • Nyheter
    Elever på VÅGA-mässan
  • Kärleksvecka på Mediegymnasiet

    En vecka fylld med lektioner på tema kärlek och relationer samt andra viktiga och roliga aktiviteter på skolan, det är vad Kärleksveckan på Mediegymnasiet innebär.

    • Nyheter
    Vägg med namnlappar
  • MEDIEGYMNASIETS PODD

    Våra elever har startat en podd! I de första fyra avsnitten får du höra elever från årskurs 3 reda ut frågor om bland annat stress, sömn, fysisk aktivitet och digital hälsa.

    • Nyheter
    Elever och lärare i ett klassrum
  • MEDIEGYMNASIET PÅ P3 GULD!

    Tio elever från Mediegymnasiets Film och Postproduction har fått skarpa uppdrag till helgen. De ska vara kameraassistenter på P3 Guldgalan, 27 januari i Partille Arena.

    • Nyheter
    En elev blir intervjuad i en dramatiskt ljussatt fotostudio.
Visa fler nyheter