"Det är otroligt viktigt att man engagerar sig i samhällsfrågor"

Elev blundar och skrattar, svartvitt.
BE THE CHANGE.
Tea 18, valde att läsa beteendevetenskap på Mediegymnasiet då hon brinner för att förbättra samhället och att förändra värden.

- Eftersom det är vår generation som kommer bära ansvaret för samhället framåt anser jag att det är otroligt viktigt att man engagerar sig i samhällsfrågor. Demokrati, miljö och psykisk ohälsa är ämnen som berör oss dagligen utan att vi reflekterar över det. Det är som att samhället är något distanserat, som man kan välja själv om man vill vara delaktig i eller inte. Det är viktigt att komma ihåg att det är vi alla som är samhället.

Det bästa med utbildningen

Tea tycker att det roligaste med det samhällsvetenskapsprogrammet är att hon får läsa kurser som faktiskt intresserar henne, vilket gör att det är roligt att studera. Det hon får lära sig väcker många egna tankar och idéer. Redan nu känner hon sig motiverad till att studera vidare efter gymnasiet. 

- Efter att nu i trean ha börjat studera sociologi har jag fått upp ögonen för att vidareutbilda mig till socionom, men jag har också funderat på att bli arkitekt och polis. Det är det som är så bra med det samhällsvetenskapsprogrammet - man stänger inga dörrar, utan snarare öppnar dörrar!

Varför ska man söka Beteendevetenskap? 

- För den som är intresserad av att arbeta med människor och vill lära sig mer om hur människan fungerar, borde detta vara det självklara valet. Vi får läsa kurser som psykologi, filosofi och sociologi för att få en bredare uppfattning om hur människan fungerar både i ett makro - och mikroperspektiv. De kunskaper man får med sig från utbildningen kommer ge en bra grund för framtida yrken inom den branschen.  

Hon tycker också att skolan har en trevlig och lugn miljö då den är en liten skola med öppna och ljusa lokaler. Eftersom det är en mindre skola har elever och lärare en bra kontakt. Man känner sig väldigt trygg och sedan, säger hon. 

-Kvaliteten på utbildningen är dessutom otroligt bra, lärarna är engagerade och kunniga och det är till stor del våra lärare som gör det roligt att vara i skolan.

Vill förändra världen

- Det är mycket jag vill förändra i världen, men det som ligger mig närmast är människors lika rätt och lika värde. Rasism och feminism är ämnen som jag och mina kompisar ofta diskuterar. För att kunna få ett jämställt och jämlikt samhälle måste de som har makt inse hur situationen faktiskt ser ut. Därför vill jag sprida min kunskap vidare om hur läget ser ut och vad man som individ själv kan göra. Genom att förmedla mina lärdomar hoppas jag kunna förändra och göra skillnad!